Wat is vapen?

Veelgestelde vragen

 • Wat is vapen?

  Vape producten zijn een van de meer recentere hulpmiddelen om te stoppen met roken. Bij vapen is er geen verbranding van tabak en is er geen vrijgave van teer en koolstofmonoxide, de meest schadelijke stoffen bij het klassieke roken. Vape producten verhitten een product (meestal een vloeistof) waarbij er een damp (“Vapour”) vrijkomt die eventueel nicotine bevat.

 • Is vapen echt minder schadelijk dan het roken van een klassieke sigaret?

  Inderdaad. Er bestaat een brede wetenschappelijke internationale consensus dat de schadelijke stoffen die bij de verbranding van tabak vrijkomen de hoofdoorzaak zijn van tabaksgerelateerde ziektes en niet de nicotine. Vape producten verbranden geen tabak en bevatten die schadelijke stoffen dus niet. Onze federatie gaat steeds uit van het principe dat niet roken en niet vapen het beste blijft voor de gezondheid. Dit was en is nog steeds een breed gedragen standpunt onder alle VapeBel-leden. Maar voor verstokte rokers die niet of moeilijk kunnen stoppen is vapen een veel minder schadelijk alternatief.

 • Kan ik stoppen met roken door te vapen?

  Ja, meer en meer vooraanstaande gezondheidsexperts en overheden erkennen de belangrijke rol die vape producten als minder schadelijk alternatief kunnen spelen in het terugdringen van roken. Ook onze federatie onderschrijft deze gedachtegang, al gaan wij nog steeds uit van het principe dat niet roken en niet vapen het beste blijft voor de gezondheid. In België erkennen ook de Stichting Tegen Kanker, het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, de Hoge Gezondheidsraad het nut van vape producten als middel richting het stoppen met roken.

 • Wat zit er in vape vloeistof?

  Vape vloeistoffen bevatten: propyleenglycol, glycerine, smaakstoffen en soms nicotine. De inhoud van vape vloeistof wordt sterk gereguleerd in België, en onze leden verkopen enkel producten van de hoogste kwaliteit die voldoen aan de laatste regelgeving.

 • Mag je overal vapen in België?

  Neen, vapen is streng geregelementeerd in België en valt onder dezelfde wetgeving over rookvrije omgevingen als de klassieke sigaret. Volgens de wet van 22 december 2009 is het gebruik van de e-sigaret, met of zonder nicotine, verboden op alle plaatsen waar een rookverbod geldt. Vapen is dus niet toegelaten in openbare gebouwen, op het werk, in scholen, in het openbaar vervoer, in restaurants, cafés, etc.

 • Hoe oud moet ik zijn om te vapen in België?

  De minimumleeftijd voor de verkoop van een vape product is 18 jaar. Dat is ook de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak.

 • Is de nicotine in vapeproducten wordt schadelijk voor de gezondheid?

  De vloeistoffen die binnen de EU op de markt zijn bevatten maximaal 20mg nicotine per ml. Volgens het gerenomeerde National Institute for Health and Care Excellence (NICE) in het Verenigd Koninkrijk is langdurig gebruik van nicotine niet schadelijk voor de gezondheid van de gebruiker. Hoewel verslavend is nicotine evne schadelijl als de caffeïne in een kopje koffie.

 • Zijn vapebatterijen gevaarlijk?

  Neen. De batterijen zijn van hetzelfde type lithium-ionbatterijen dat wordt gebruikt in mobiele telefoons en laptops. Wanneer deze batterijen correct gebruikt, opgeladen en opgeslagen worden, zijn zij niet gevaarlijk. Koop dus steeds uw vape producten bij een erkende winkel en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op. Laad je vape toestel nooit op met een lader die daar niet voor bestemd is, en laat je batterij nooit een volledige nacht opladen.

 • Ik las in de media dat smaken jongeren aanzetten tot vapen, is dat zo?

  Het klopt dat de diversiteit aan smaken bij vape producten vaak aangehaald wordt als een potentieel probleem, zeker bij jongeren. Daar bestaat echter geen wetenschappelijke grondslag voor. De recentste cijfers van de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano ontkrachten deze “opstap”-bewering zelfs. Uit deze cijfers blijkt dat slechts 0,6% van de Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar vape producten dagelijks gebruikt. Dit in tegenstelling tot de klassieke sigaret, die door 11% van diezelfde leeftijdsgroep dagelijks gebruikt wordt.

 • Zijn illegale vape producten gevaarlijk?

  Ja. Wanneer gebruikers zelf eigenhandig vape producten en smaakvloeistoffen gaan produceren of toevoegen gebeurt dit zeer vaak in illegale, onveilige en onhygiënische thuislabo’s. Met alle negatieve gevolgen en gezondheidsrisico’s vandien. Daarom is het essentieel dat vape producten steeds via de legale weg worden aangekocht. De inhoud van vape vloeistof is namelijk zeer sterk gereguleerd in België, wanneer de consument zijn producten via een legale winkel aankoopt dan weet hij dat deze aan de hoogste kwaliteit en laatste regelgeving voldoen.