Beste lid,

U heeft waarschijnlijk al vernomen dat de wetgeving inzake tabaksreclame opnieuw wijzigt: de mogelijkheden van de tabaksfabrikanten om met de consumenten te communiceren worden beperkt en dit vanaf 1 januari 2021. Elke vorm van reclame voor tabaksproducten in winkelpunten zal vanaf dan verboden zijn en daarmee verdwijnt de laatste uitzondering op het verbod die van toepassing was op de krantenwinkels en tabakshandelaars.

Het reclameverbod is ook van toepassing op elektronische sigaretten, inclusief navullingen en e-vloeistoffen. Het verbod heeft betrekking op affiches, reclameborden binnen en buiten, stickers en, in het algemeen, alle communicatiemiddelen die erop gericht zijn een bepaald product of -merk in de kijker te zetten. Neutraal meubilair (zonder merk, logo of affiche) wordt niet beschouwd als promotiemateriaal en kan dus zonder probleem in de verkooppunten blijven staan.

De FOD Volksgezondheid heeft ons al laten weten dat het erg waakzaam zal zijn en ook controles zal uitvoeren van zodra het verbod van kracht wordt. Namens VapeBel raden wij al onze leden dan ook ten stelligste aan om tegen 1 januari 2021 alle verboden reclame in winkels te verwijderen zodat u in regel bent met de wet.

Wij wijzen erop dat elk bedrijf verantwoordelijk is voor de strikte naleving van de wet in elk van zijn winkelpunten en dat overtredingen kunnen worden bestraft met boetes van 2.000 euro of meer.

Indien u nog vraag heeft, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via info@vapebel.be.

Met vriendelijke groeten,

Felix Rijkers

Voorzitter VapeBel VZW