VapeBel, de federatie van vape retailers en distributeurs in België, heeft kennis genomen van de studie van Sciensano die concludeert dat bepaalde aroma’s in e-sigaretten mogelijk schadelijke stoffen bevatten. De sectorfederatie is vragende partij voor de opmaak van een lijst met verboden bestanddelen voor e-sigaretten om de gezondheid van de consument maximaal te beschermen en wil hier zelf aan meewerken. “Zowel de overheid als de sector zelf doen regelmatige en strenge controles op de veiligheid en de kwaliteit van onze producten” zegt Felix Rijkers, voorzitter van Vapebel. “Op het vlak van gezondheid zijn we onverbiddellijk, alles wat schadelijk is moet er meteen uit”. De federatie wil dan ook samenwerken met Sciensano om een lijst van schadelijke en dus verboden producten op te maken, maar benadrukt dat die oefening gebaseerd moet zijn op wetenschappelijke inzichten.

“Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat de e-sigaret één van de meest efficiënte rookstopmiddelen is” vervolgt Rijkers. “Andere wetenschappelijke studies tonen aan dat smaken hierbij een belangrijke rol spelen, ze zijn net een troef om de roker weg te houden van het klassieke roken”.

De federatie laat weten contact op te zullen nemen met Sciensano om te bekijken hoe de sector kan bijdragen aan het opmaken van zo’n verboden lijst. De organisatie benadrukt dat de e-sigaret een veel veiliger en minder schadelijk alternatief is voor de klassieke sigaret en een belangrijke rol speelt in de evolutie naar een rookvrije samenleving.